Oszczędności z ,, porcją rosołową ,,
Przy okazji gotowania galaretek postanowiłam zapisać kilka swoich rad .Po pierwsze oszczędzających nasz czas - po drugie oszczędzających nasze pieniądze .
,, Porcje rosołowe ,, są po kilka złotych za kg ( o ile pamiętam coś koło 3 zł ) - gdybym ugotowała wywar na 1 kg to miała bym:
-- 1 l na zupę np. krupnik ( + trochę wody , kasza , ziemniaki , kostka bulionowa )
-- 1/2 l na galaretę ( 4 porcje )
-- mięso obrane z szyjek i kręgosłupów ( bez skór i chrząstek ) starczy na galaretki + np. pierogi ( jak dołoży się np. smażonej cebulki lub ugotowanej kapusty czy kaszy + mąka - wyjdzie porcja na 4 osoby )
-- warzywa z wywaru po dołożeniu jajka, kilku ugotowanych ziemniaków i tego co tam mamy w domu (buraczek , korniszon , kawałek sera , wędliny , resztkę groszku - co nam przyjdzie do głowy ) + majonez ( można ukręcić samemu z 1 żółtka ) - robimy sałatkę .
Policzcie proszę : porcja rosołowa + warzywa + mąka +reszta = ok . 15 zł
Mamy z tego :
1)-krupnik na 4 osoby
2)- pierogi na 4 osoby
3)-galaretki drobiowe na 4 osoby -kolacja
4 )- sałatka na 4 osoby -śniadanie
Posiłki na 4 osobową rodzinę na cały dzień za 15 zł - w tym dwu daniowy obiad . Trzeba tylko poświęcić trochę czasu w kuchni .
jesteś super
OdpowiedzUsuńNigdy się nad tym głębiej nie zastanawiałem. A tu proszę . Jestem pod wrażeniem - pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuń