wtorek, 20 września 2011

Oszczędności  z ,, porcją rosołową ,,

Przy okazji gotowania galaretek postanowiłam zapisać kilka swoich rad .Po pierwsze oszczędzających nasz czas - po drugie oszczędzających nasze pieniądze .

,, Porcje rosołowe ,, są po kilka złotych za kg ( o ile pamiętam coś koło 3 zł ) - gdybym ugotowała wywar na 1 kg to miała bym: 


--  1 l  na zupę np. krupnik ( + trochę wody , kasza , ziemniaki , kostka bulionowa )



--  1/2 l na  galaretę ( 4 porcje ) 



-- mięso obrane z szyjek i kręgosłupów ( bez skór i chrząstek ) starczy na galaretki + np. pierogi ( jak dołoży się np. smażonej cebulki lub ugotowanej kapusty czy kaszy + mąka - wyjdzie porcja na 4 osoby ) 



-- warzywa z wywaru po dołożeniu jajka,  kilku ugotowanych ziemniaków i tego co tam mamy w domu (buraczek ,  korniszon , kawałek sera , wędliny , resztkę groszku - co nam przyjdzie do głowy ) + majonez ( można ukręcić samemu z 1 żółtka ) - robimy sałatkę .



Policzcie proszę : porcja rosołowa + warzywa + mąka +reszta = ok . 15 zł

Mamy z tego :

1)-krupnik na 4 osoby
2)- pierogi na 4 osoby
3)-galaretki drobiowe na 4 osoby -kolacja
4 )- sałatka na 4 osoby -śniadanie

Posiłki na 4 osobową rodzinę na cały dzień  za 15 zł  - w tym dwu daniowy obiad  . Trzeba tylko poświęcić trochę czasu w kuchni .

2 komentarze:

  1. Nigdy się nad tym głębiej nie zastanawiałem. A tu proszę . Jestem pod wrażeniem - pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń