środa, 18 stycznia 2012

Naleśniki są tanie i proste


Jeśli opanujemy poprawne smażenie naleśników to będziemy smażyć ich dokładnie tyle ile jest nam potrzebne - wyliczając na sztuki .
Jeśli będziemy pamiętać o tym , że jako farsz do naleśników nożna użyć prawie wszystkiego to rozsądnie gospodarując ,, resztkami " możemy mieć prawie darmowe obiady lub przekąski .


Przy robieniu naleśników jest parę stałych zasad :
1)     na 1 naleśnik bierze się 1 średnio czubatą łyżkę mąki

2)     1 jajko na 10 naleśników ( jak ma być więcej dodać 2 )
3)     Na 6-8 naleśników bierze się ¾ szklanki mleka ( zależy od wielkości jajka )

4)     Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany

5)     Na każdy naleśnik kłaść 2 łyżki farszu
6)     Najlepiej zmierzyć ilość farszu jaka nam wyszła ( łyżką ) i usmażyć o połowę mniej naleśników + 2 sztuki ( bo zawsze jakiś może nie wyjść , a jak wyjdą wszystkie to farsz się podzieli )
7)     Inną metodą wyliczenia ilości potrzebnych składników jest ustalenie ile potrzeba naleśników dla stołowników ( Np. 4 + 4 + 3 + 5 =16) i przeliczenie tego na ilość składników .
8)     Jak już się osiągnie biegłość w smażeniu naleśników to ani jeden naleśnik , ani pół łyżki farszu nie zostanie .
9)     Patelnia na której smaży się naleśniki powinna służyć tylko do tego celu ( wtedy nie przywierają )
10) Naleśniki po zwinięciu można panierować w jajku i bułce tartej , a następnie usmażyć na oliwie robiąc z nich swego rodzaju krokiety.


Smażenie :
Średniej wielkości patelnię ( najlepiej by służyła nam tylko do smażenia naleśników ) postawić na gazie i mocno rozgrzać . Smarować nabitą na widelec skórką ze słoniny tak by patelnia się natłuściła . Wlewać średniej pojemności chochelkę ciasta i obracając patelnią rozprowadzać je po całym dnie .

Postawić patelnie na gazie i usmażyć naleśnik z jednej , a następnie z drugiej strony ( przewracać łopatką gdy ciasto zmatowieje i jest ścięte ).

Zdjąć z patelni na talerz . 


Oszczędnościowe farsze :

-kotlet mielony rozdrobniony + usmażone cebule
- mięso z zupy zmielone razem z odciśniętą włoszczyzną z zupy
- jajka ugotowane na twardo utarte z koperkiem
- warzywa utarte na tarce i uduszone na oleju
- cebula usmażona na złoto ( z naleśników z takim farszem robie krokiety i podaję do zupy pomidorowej )


Krokiety:
 
 
Smażyć na rumiano

Z naleśników można zrobić makaron do zup .Trzeba je po prostu zwinąć w rulonik i pociąć w paseczki , albo pociąć w paski i kroić w łazanki .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz