Możliwe są 2 wersje robienia tego ciasta . Wałkowane i nie .Obie dobre .Bez wałkowania robi sie szybciej ale pierogi są trochę ,, toporne " - wałkowane niczym się nie różnią od normalnych po za tym , ze robi sie je szybciej i są delikatniejsze .
Czas : 30 minut
Składniki :
1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
1 szklanka wrzącej wody
szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
Wersja bez wałkowania :
-nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .
-wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .
-ciasto podzielić na 20-30 części
-każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki
-na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka
-układać na wysypanej mąka tacce
-gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.
Z tej porcji wychodzi 30 dużych pierogów .
Wersja z wałkowaniem :
Mąkę wsypać do miski .Dodać szczyptę soli , 3 łyżki oleju . Zaparzyć mąkę wrzącą wodą i wymieszać drewnianą łyżką .
Potem wyrabiać do uzyskania gładkiego ciasta rękami .
Zawinąć ciasto w folię spożywczą by nie wysychało .
Wyjmować łyżką cedzakową . Podawać okraszone skwarkami , cebulką ,rozpuszczonym masłem lub zarumienioną bułką tartą .
Jeśli nie gotujemy pierogów bezpośrednio po zrobieniu , lub robimy ich większą ilość to tackę z pierogami trzeba przykryć ściereczką lub folią spożywczą by ciasto nie obeschło.
Jeśli chcemy pierogi zamrozić to po ugotowaniu powinny ostygnąć , potem trzeba je lekko natłuścić roztopionym masłem lub olejem i dopiero układać na papierowej tacce lub w pojemniku pojedynczą warstwą ( jeśli chcemy zamrozić więcej to na pierwszej warstwie trzeba położyć folię a dopiero na niej następne pierogi ).Tak ułożone pierogi nie skleją się .
Jeśli chcemy ugotowane pierogi podsmażyć na rumiano to lepiej jest ugotować je wcześniej , ostudzić , przykryć folią spożywczą i tak zostawić do chwili podsmażenia ( świeżo ugotowane pierogi rozpadają się w czasie podsmażania ).
Chyba przygotuję sobie takie pierogi :) Zastanawiam się tylko nad tanim i dobrym farszem ;)
OdpowiedzUsuń